Tsjechië

Bezienswaardigheden » Tsjechië

OVER TSJECHIË

 
 
 

Tjechië VlagTsjechië (officieel: Ceská Republika of kortweg: Cesko) is een republiek in Midden-Europa. Het heeft een oppervlakte van 78.864 km2, verdeeld over de streken Bohemen en Moravië en is daarmee ongeveer twee keer zo groot als Nederland. Het ligt in het bergachtige centrum van Europa, tussen Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. De hoofdstad van dit land, Praag, hoort in het rijtje thuis van de allermooiste steden ter wereld. Tsjechië is ruwweg in twee gebieden te verdelen: Bohemen (in het westen) en Moravië. Bohemen bestaat vooral uit heuvelachtig land met bergketens en het meer gecultiveerde Moravië heeft veel glooiende hellingen met wijnranken.

Tjechië BergrestaurantHet land grenst aan geen enkele zee, de dichtstbijzijnde zeeën zijn de Oostzee in het noorden en de Adriatische Zee in het zuiden, beide op meer dan 300 kilometer afstand. Tsjechië grenst in het noordoosten aan Polen (658 km), in het oosten aan Slowakije (215 km), in het zuiden aan Oostenrijk (362 km) en in het westen en noordwesten aan Duitsland (646 km). Op veel plaatsen is sprake van vulkanische activiteiten die zich voordoet in de vorm van warmwaterbronnen. Rond die plekken zijn de beroemde kuuroorden en badplaatsen ontstaan.

Tsjechië is omgeven door middelhoge gebergten (tot 1600 m). Het binnenland is sterk heuvelend met uitzondering van de Elbe- en de Hana-vlakte. Het land is bosrijk (naald- en loofbossen).

De belangrijkste rivieren zijn de Vltava (Moldau), Labe (Elbe), Morava (March) en Odra (Oder). De wolf en de beer zijn zeldzaam. Er leven vele soorten vogels en zoetwatervissen.

 

BEVOLKING

 
 
 

Tsjechie telt ca. 10 miljoen inwoners waarvan 1,2 miljoen leven in de hoofdstad Praag. Het grondgebied van de republiek strekt zich uit over het voormalige koninkrijk Bohemen, het markgraafschap Moravië en een klein stukje van Silezië. (in Noord-Moravië)

 

GODSDIENST

 
 
 

Tjechië BevolkingDe meeste Tsjechen zijn ongelovig. Ongeveer 40% van de inwoners is Rooms-katholiek, maar weinigen gaan naar de kerk. Daarnaast zijn er hussieten, Boheemse broeders, evangelisten, orthodoxen, baptisten, herhutter, methodisten en joden. Uit een opiniepeiling van begin 2000 blijkt dat 73% van de Tsjechen zichzelf atheïst (niet-gelovig) noemt.

De Tsjechische taal is een Slavische taal die verwant is aan het Pools, Russisch en Bulgaars. Voor de de revolutie van november 1989 leerde idereen Russisch als tweede taal. De oudere generatie spreekt over het algemeen redelijk Duits en de jongeren vaak Engels of Duits.

 

VISUM

 
 
 

Voor Tsjechie heeft u geen visum nodig. Net als in andere Europese landen is een geldig paspoort voldoende (minstens drie maanden).

 

VOORDELIG

 
 
 

Dat Tsjechië geen duur vakantieland is, dat weet bijna iedereen. Maar in de afgelopen jaren zijn de prijzen er echter gestegen. Dat kun je vooral goed merken in de grotere steden en het vakantiegebied. Uit eten blijft in vergelijking met Nederland voordelig.

 

KLIMAAT

 
 
 

Tjechië Leberec BergTsjechië kent een landklimaat. De gemiddelde temperatuur in juli, de warmste maand, 18 ºC tot 21ºC. Januari is de koudste maand, met een gemiddelde temperatuur van -5 ºC tot -11 ºC.

In de periode mei tot en met september zijn alle bezienswaardige kastelen en musea geopend.

 

SPECIALITEITEN

 
 
 

Een typische Tsjechische maaltijd bevat varkensvlees, met deegballen met zuurkool of kool. Specialiteiten in Tjechië op het gebied van eten zijn:
- Knedliky - ronde deegballen gemaakt van aardappelen
- Houskove - brood
- Zoete toetjes bestaan bijvoorbeeld uit deegballen van fruit en pannekoeken
- Smazeny syr - gefrituurde kaas
- Knedliky s vejci - roereieren met deegballen

Tsjechië is een van de landen waar het bier het eerst werd gebrouwen. Het is dan ook de nationale drankje van het land de bekendste merken zijn: Pilsner Urquell, Budvar en Praagse Staropramen. Zuid-Moravia produceert goede witte wijn met de naam bile vino.

OVER CAMPING 2000

Gezellige Familiecamping in Tsjechië Noord Bohemen met Zwembad, Glijbaan van 42 meter, WiFi en Restaurant.

CAMPING ERKEND DOOR

FOTO GALERIJ CAMPING

Camping met Zwembad
Bergen in Tsjechië
Skelter Rijden op de Camping
Wildlife in Tsjechië
Het Animatieteam van Camping 2000
Prachtige Camping bloemen

NEEM CONTACT OP