Joodse Begraafplaats

Bezienswaardigheden » Praag » Joodse Begraafplaats

DE OUDE JOODSE BEGRAAFPLAATS

 
 
 

Joodse BegraafplaatsEen indrukwekkende begraafplaats waar kris kras overal stenen staan, soms nog rechtop en soms omgevallen. Doordat er ruimtegebrek was werd over de oude graven zoveel zand geschept zodat er weer nieuwe graven bij konden.

 

WETENSWAARDIGHEDEN

 
 
 

De legendarische rabbijn Löw heeft een duidelijke stempel gedrukt op het joodse leven in Praag. Hij werd geroemd om zijn kennis en hij werd in 1592 adviseur werd van de keizer. Op de oude joodse begraafplaats kun je Löws graf zien. De decoraties op zijn grafsteen zijn een omschrijving van de persoon. Zo is er een leeuw (löw) afgebeeld. Op de begraafplaats zie je zo’n 12.000 stenen, maar er moeten wel 200.000 personen begraven liggen. In de Oudnieuw-synagoge (Staranova Synagóga) houdt men altijd nog één plaats vrij voor opperrabbijn Löw.

 

IN DE JOODSE WIJK IS TE BEZICHTIGEN:

 
 
 

OUD-NIEUWE SYNAGOGE

 
 
 

De oud-nieuwe synagoge is gebouwd in gotische stijl in het midden van de 13e eeuw. Aanvankelijk werd deze synagoge de Nieuwe (of Grote) Synagoge genoemd. Tot de 16e eeuw zijn er geen nieuwe synagogen gebouwd in Praag maar daarna werd deze synagoge de Oud-Nieuwe Synagoge genoemd. De Oude-Nieuwe synagoge is één van de drie synagogen ( en de: Hoge en Jeruzalem synagoge) waar nog steeds Heilige diensten worden gehouden.

 

PINKAS SYNAGOGE

 
 
 

Pinkas SynagogeHet huidige gebouw is het werk van de Horowitz familie. In 1535 heeft Aaron Meshullan Horowitz het gebouwd tussen zijn huis en de oude joodse begraafplaats. Na de 2e wereldoorlog werd de synagoge een ’herinnering’ aan de Joden van Bohemia en Moravië die vermoord zijn door de Nazi’s. Op de muren van de synagoge staan de namen van Joodse slachtoffers, hun persoonlijke data, en de namen van de gemeenschap waarbij ze hoorden. Het is erg indrukwekkend om al die duizenden namen te zien die geschreven staan op de muren. Tevens hoor je ook een stem die, naar ik meen, ook de namen voorleest.

 

MAISEL SYNAGOGE

 
 
 

Deze synagoge is gebouwd in 1590-1592 door de burgemeester van de Joodse stad, Mordechai Maisel. In 1689 was de synagoge erg beschadigd geraakt bij een brand en is daarna gerenoveerd in barok stijl. Later is het verbouwd tot pseudo Gotische ontwerp van Prof. A. Grott in 1893-1905. De Maisel synagoge wordt momenteel gebruikt als tentoonstellingruimte door het Joods museum.

 

SPAANSE SYNAGOGE

 
 
 

Pinkas SynagogeHet interieur van de in 1868 gebouwde synagoge is vol van kleur en deze synagoge is de oudste Joodse gebedhuis van Praag in de Moorish stijl naar ontwerp van Vojtich Ignatz Ullmann. Boven het midden van de synagoge kun je een grote koepel zien.

 

KLAUSEN SYNAGOGE

 
 
 

Aan het einde van de joodse begraafplaats staat de Klausen synagoge. De naam komt uit het duits, Klaus staat voor ’klein gebouw’, wat weer uit het afgeleid is van het Latijnse woord Claustrum. De huidige Klausen synagoge is gebouwd in 1694. Een later reconstructie vond plaats in 1880.

De componist van het Tsjechische volkslied, Frantisek Skroup, was de organist van deze synagoge in de jaren 1836-1845.

OVER CAMPING 2000

Gezellige Familiecamping in Tsjechië Noord Bohemen met Zwembad, Glijbaan van 42 meter, WiFi en Restaurant.

CAMPING ERKEND DOOR

FOTO GALERIJ CAMPING

Camping met Zwembad
Bergen in Tsjechië
Skelter Rijden op de Camping
Wildlife in Tsjechië
Het Animatieteam van Camping 2000
Prachtige Camping bloemen

NEEM CONTACT OP