Liberec

Bezienswaardigheden » Liberec

OVER LIBEREC

 
 
 

Liberec is een stad in het noorden van Tsjechië nabij het drielandenpunt met Duitsland en Polen. Sinds de Middeleeuwen is de stad het centrum van de textielnijverheid in Noord-Bohemen. De Duitse naam is Reichenberg.

In 2000 had Liberic 102.000 inwoners.

 

GESCHIEDENIS

 
 
 

Kerk LiberecOnder invloed van Vlaamse en Duitse linnenwevers die zich in de stad gevestigd hadden en de handel een impuls gaven kreeg de stad in 1577 stadsrechten.

In de 18e eeuw richtte de opkomst van de weefmachine de textielindustrie op veel plaatsen ten gronde. Dit gebeurde niet in Liberec omdat de lokale baron Liebig veel in deze machines investeerde. Dit zorgde er voor dat in Liberec in een van de eerste plaatsen arbeiders zich organiseerden en streden voor betere omstandigheden.

In 1933 werd het Sudetendeutsche Heimatfront opgericht door de turnleraar Konrad Henlein, afkomstig uit Liberec. Deze partij pleitte voor aansluiting van de grensstreken bij nazi-Duitsland. Na de Duitse inlijving werd Henlein rijksstadhouder van het gebied rond Liberec. Na de komst van de Amerikanen in 1945 pleegde Henlein zelfmoord.

 

HUIDIGE STAD

 
 
 

Het hart van Liberec wordt gevormd door het plein námĕstí Dr. E. Beneše en het daaraan gelegen stadhuis (1892) in een Vlaamse renaissancestijl.

Andere bijzonderheden zijn de neogothische Antoniuskerk, de Wallensteinse huizen (’Valdštejnské domky’), de barokke Heilige Kruiskerk (1733-1756; met een schilderij van Albrecht Dürer), het Noord-Boheems museum, een renaissanceslot met Slavatorkapel en de grootste dierentuin van Tsjechië.

Klik hier voor meer informatie over Liberec.

OVER CAMPING 2000

Gezellige Familiecamping in Tsjechië Noord Bohemen met Zwembad, Glijbaan van 42 meter, WiFi en Restaurant.

CAMPING ERKEND DOOR

FOTO GALERIJ CAMPING

Camping met Zwembad
Bergen in Tsjechië
Skelter Rijden op de Camping
Wildlife in Tsjechië
Het Animatieteam van Camping 2000
Prachtige Camping bloemen

NEEM CONTACT OP